Mi a méz?
A méz elsősorban táplálék és édesítőszer, és kedvező tulajdonságai miatt fontos szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Kevésbé édesít ugyan mint finomított cukor, de egyszerű cukrai könnyebben és gyorsabban felszívódnak. Ezenkívül számos létfontosságú anyagot tartalmaz például szerves savakat, vitaminikat, ásványi anyagokat és enzimeket. A méz nemcsak édes, savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztés. |
|
|
|
A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók, némelyikük fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiány megszüntetéséhez. A méz előnyösen kombinálható különböző élelmiszerekkel. Javasolható a tej-méz és a mézkúra. Nemcsak teákban előnyös a méz, hanem süteményekben is. A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást. Táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Külsőleg sebkezelésre is alkalmas
A jövő táplálkozásának legfontosabb jellemzője a változatosság -vallja Dr. Barna Mária, a Magyar táplálkozástudományi Társaság elnöke.- Élelmiszereinkben ugyanis tényleg sok a jótékony ásványi anyag és vitamin, de nincs egyetlen olyan élelmiszer sem, amelyben mindent megtalálunk. A megoldás az, ha sokféle ételt fogyasztunk megfelelő arányban, és persze mértékletesen. Hogy bebizonyítsuk, milyen egyszerű mindezt a mindennapi étkezésben megvalósítani, összeállítottunk egy étrendet, amely tele van ízletes és fantáziadús ételekkel és receptekkel. Így nemhogy a 21. századig, de holnapig sem kell várnia, hogy kipróbálhassa őket. Mindezek előtt azonban lássuk, hogyan segíthetnek ezek a trendek.
|
Aki a boltokban csak a legolcsóbb vegyesvirág mézet vásárolja, az talán nem is tudja, hogy redkívül változatos ízű fajtamézek is léteznek. Jómagam, is így voltam ezzel, egészen addig amíg megismerkedtem egy méhésszel. Nem is igazán szerettem a mézet, csak a téli meghűlések esetén fogyasztottam. Újdonsült méhész ismerősömtől kaptam egy jópár üvegből álló mintakollekciót. Meglepődve tapasztaltam, hogy minden méznek más és más íze van. Nekem most a selyemfű méz a kedvencem, de ki-ki megtalálhatja a neki tetsző ízt a hatlmas választékból |
|
|
|
A selyemkóró, vagy selyemfű (Asclepias syriaca) Észak-Amerikából került hozzánk az I. világháború után mint textilnövény. Nem vált be, de ittmaradt, agresszívan terjedt és ma má r ezerhektáros területeket foglal el a laza kötésű talajokon. A selyemkóró méze erős illatú, akárcsak szép, húspiros virágai. Íze rendkívül intenzív, szinte fűszer. A méz színe egészen világos. Jó tárolási körülmények között csak kétéves korában kristályosodik ki. Klinikai kisérletek szerint gyulladás-csökkentés tekintetében a második leghatásosabb mézfajta. Igazi finomság. Csak változatlan formában, nyersen illik fogyasztani. Erős ízével javítani lehet más mézfajtákat
Gesztenyeméz (Castanea sativa) A szelídgesztenyések nyáreleji virágaiból származik, különleges ízét az ínyencek nagyra értékelik. magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe sárgásbarna, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Akácméz (Robonia pseudoacacia) Íze kellemesen lágy, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen ajánlott.
|
Napraforgóméz (Helianthus annuus) Aranysárga, később sötétebbé váló mézfajta, amely a benne lévő sok szőlőcukor miatt hamar szétválik folyékony és kritályos részre Lágy, gyorsan krémesedik, főleg délmagyarországi síkságok napraforgótábláin gyűjtik a méhek
Aranyvesszőméz (Solidago canadensis) Ízletes, lágy és aranyszínű, mint az aranyvessző nyári virágpompája a patakok partján és az erdő szélen. Gyakran kristályos. Solidagóból származik. Későnyári mézfajtánk.
Édesharmatméz Fenyő, hárs és fűzfavirágokból gyűjtött, nagyon aromás, könnyen sötétedő, fűszeres.
Hársméz (Tilia cordata) Pikáns íz jellemzi, amely nem csak édesíti, hanem fűszerezi is az ételt és italt. Állaga gyakran kristályos. Hörghurutra kiválló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére is és görcsoldásra is. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.
Lóhereméz (Trifólium pratense) Vízfehér vagy nagyon halványsárga, kristályosodott állapotban kifehéredik. Kellemes ízű. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
Lucernaméz (Medicago savita) Gyakran keveredik más virágmézekkel, ezért hol világosabb, hol sötétebb. Az utóbbi árnyalat a gyakoribb. Néha mentolos az íze, gyorsan kristályosodó, krémszerű.
Mézontófű-vagy facéliaméz (Phacaelia tanacetifolia) Halványbarna, enyhe zamatú, kissé opálos, a beszédes nevű mézontófűről gyűjtik a méhek. |
| |